Autor: Margot Vent • 8. juuli 2024

Rohke ultratöödeldud toidu söömine võib eluiga lühendada kümne protsendi võrra

Ameerika Ühendriikides 30 aasta jooksul üle 500 000 inimesega tehtud uuringu andmetest ilmnes, et suures koguses ultratöödeldud toidu söömine võib eluiga lühendada üle kümne protsendi.
Ultratöödeldud liha, nagu peekoni, vorsti, singi ja soolaliha, tarbimist seostatakse näiteks soole- ja maovähi, südamehaiguste ja diabeedi tekkega.
Foto: Shutterstock

Uuringu juhtiva autori, Marylandi Bethesda riikliku vähiinstituudi uurija Erikka Loftfieldi kinnitusel annavad ultratöödeldud toidu tarbimisse peamise panuse dieetkarastusjoogid, millele järgnevad suhkrurikkad karastusjoogid ja pagaritooted, aga ka ultratöödeldud lihatooted, kirjutas CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099