Eesti Maaülikooli ja Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse teadlased uurisid Eesti poodides müüdavate võide, võiete (piimarasva sisaldavad määrded) ja margariinide transrasvhapete sisaldust ning leidsid, et Eesti toodetes on see võrreldes mõne aasta taguse ajaga märgatavalt vähenenud.
Esmakordselt uuriti võide, võiete ja margariinide rasvhappelist koostist aastatel 2008-2009 ja Eestis toodetud võietes tuvastati kõrge transrasvhapete sisaldus, mis jäi vahemikku 11-18,2 protsenti rasvhapetest. Rasvasisaldus on omakorda toodetes erinev, võis 82 protsenti, kuid margariinides ja võietes väiksem.
Seotud lood
Postimees käis Tallinna
Tehnikaülikooli toiduainete instituudi toiduteaduse õppetooli dotsendi Tiiu
Liebertiga poes ja avastas, et Kalevi kommidest tunduvalt rohkem
sisaldavad transrasvu tõenäoliselt Nussa kreemid.
USA teadusuuring näitab, et kuigi laialdaselt kritiseeritud transrasvad tekitavad kolesterooli, ei avalda nad kestvat mõju veresuhkrule.
Kandideerimise tähtaeg: 15.12.2024