- Osaliselt on suhkru vähenemine toimunud magusainete kasutamise tõttu. Foto: Shutterstock
Tervise Arengu Instituudi (TAI) avaldatud värskest pakendipõhise toidu koostise uuringu raportist selgub, et toidu koostis ja toodete sortiment on kahe uuringuaasta võrdluses palju muutunud. Soola, suhkru või küllastunud rasvhapete sisaldus toodetes pole vähenenud, vaid vastupidi.
Pakendipõhise toidu koostise uuring toimus Eestis 2022. aastal teist korda, esimene leidis aset 2018. aastal. TAI toitumise valdkonna juhi Janne Lauki sõnul uuringu peamine eesmärk oli koguda andmeid soola, suhkru ja küllastunud rasvhapete sisalduse kohta toitudes, kuid pakenditelt koguti andmeid ka ülejäänud toitumisalase teabe, märgistusskeemide, portsjonite suuruse, pakendi suuruse ning toitumis- ja tervisealaste väidete ja magusainete kasutamise kohta.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Tartu ülikooli teadlaste hiirte peal tehtav uurimistöö näitab, et isegi lühiajaline kokkupuude rämpstoiduga muudab vere-ajubarjääri lekkivamaks ning võib mõjuda halvasti aju tervisele.
Alates 2004. aastast on Eesti turule jõudnud ligi 13 000 eri toidulisandit. Et toidulisandite populaarsus suurendab nende ülemäärast tarbimist, püütakse kampaania "Korralik toit ei vaja toidulisandeid" käigus suurendada inimeste teadlikkust toidulisandite ohutust ja läbimõeldud tarbimisest.
Mustamäe Keskuse kõrvale on peagi kerkimas mahukas uus esmatasandi tervisemaja. 6-korruselisse hoonesse on oodatud erinevad terviseteenuste pakkujad alates perearstidest lõpetades erispetsialistide ja vaimse tervise praksistega. Mitmed teenusepakkujad, sh mainekas labor on broneerimislepingud juba sõlminud, kuid ruumi on veel piisavalt kliinikutele, kes soovivad asuda uues hoones mitme linnaosa sõlmpunktis nii auto kui ühistranspordiga hästi ligipääsetavas kohas.