Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine
Liha tarbimine võib suurendada diabeedi riski
Singapuris läbi viidud rahvastikupõhine uuring on kinnitanud, et punase liha ja linnuliha intensiivne tarbimine võib inimestel diabeedi riski suurendada. Kala ja karploomade söömisega aga teadlaste sõnul riski ei kaasne.
Küpsetatud lihatükid. Foto: Scanpix/Caro
Singapuri Duke-NUS meditsiinikooli kliiniliste teaduste professor Woon-Puay Koh vaatles koos kolleegidega seost punase liha, linnuliha, kala ja karploomade ning II tüübi diabeedi vahel, võttes arvesse heemse raua (lihast omastatava raua) mõju.
Euroopa Diabeediuuringute Assotsiatsiooni EASD 47. konverents peeti sel aastal 11.-15. septembril Portugalis Lissabonis. Suursündmusel osalenud Eesti Diabeedikeskuse juht, endokrinoloog Marju Past tõi välja tehnika areneb kogu meditsiiniteaduses kiirelt ja nii ka diabeedi puhul.