Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine
WHO tõmbas kohvi vähki tekitavate ainete nimekirjast maha
WHO eksperdid andsid sel nädalal uuendatud hinnangud kohvi, matetee ja väga kuumade jookide võimaliku kantserogeensuse kohta.
Head kohvi nautimist! Foto: Scanpix/Caro
Kui varasemalt on kohv olnud vähi teket soodustavate ainete nimekirjas, siis uues analüüsis ei leidnud 23 teadlasest koosnev WHO ekspertgrupp veenvaid tõendeid kohvi ja mate kantserogeense toime kohta.
USAs juulikuus avalikustatud uuringu
tulemused viitavad, et kohvi joomine võib aidata vähi vastu võitlemisel. Päris
kindlalt seda praegu siiski väita ei saa, sest inimkatseid uuringus ei tehtud,
kirjutab Tarbija24.
Teadlased on avastanud, et tervete
kuid mitteaktiivsete meeste ja naiste juba mõneminutine treening kutsub nende
DNAs esile praktiliselt kohese muutuse. Veel hämmastavam on aga fakt, et sarnast
mõju lihastele võib omada ka hommikune kohv, vahendas ERR-i
teadusportaal.
Leib, saiakesed ja kohv võivad olla tervisele ohtlikud, kuna nad võivad sisaldada keemilist elementi nimega akrüülamiid, mis Taani Tehnikaülikooli rahvusliku toiduinstituudi arvates seondub vähi tekkeohuga. Asja on palutud uurida EL toiduohutusametil.