• 18.09.18, 08:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Raudsepp: Ravimitootjad on pidanud muutuma

Kümne aasta eest ravimitootja vaatevinklist tehtud raport käsitles kogu ravimitööstuse tulevikku päris laialt ja seepärast ei saa ka lühidalt öelda, kas kõik ennustused on õiged olnud, kirjutab ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp.
Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp
  • Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp Foto: Veiko Tõkman / Äripäev
Ka ilma selle [Audiitorfirma Price Waterhouse Coopers 2009. aasta - toim] uuringuta teame, et ikka on oluline elanikkonna vananemine ja sellega on seotud võimalused ravimitööstusele ning ootused ravimite kõikvõimsusest. Kindel on ka see, et uusi, innovaatilisi ravimeid ei jõua kõik riigid kohe ostma hakata oma elanike jaoks, ammugi ei jõua nende eest maksta patsiendid ise. Kui varem oli ravimitootjatel mõistlik turundada oma ravimeid väljakirjutajatele, siis küllap on tõde see, et neil on kasulik aina enam suund võtta tervishoiurahastajatele turundamisele. Kõik loevad raha hoolikalt ja arutelud ravimi väärtusest on praegu hoopis laiemad kui lihtsalt selle ravitoime või hind. Uue ravimi väljatöötamise kulude suuruse osas väidetakse aina suuremaid summasid ja see omakorda teeb ettevaatlikuks. Kümme aastat tagasi ei olnud veel näiteks Euroopa Liidus nii selgeid plaane tervisetehnoloogiate hindamisele riikide jaoks ühiste standarditega ja töid dubleerimata.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Meditsiiniuudised esilehele