• 23.04.25, 07:00

Uuring: teatud toidulisandite segud võivad suurendada 2. tüüpi diabeedi riski

Prantsuse teadlased analüüsisid 109 000 inimese toitumisandmeid ning leidsid seose kahe lisaainete segu ja kõrgema diabeediriski vahel.
Uuring: teatud toidulisandite segud võivad suurendada 2. tüüpi diabeedi riski
  • Foto: Shutterstock
Ajakirjas PLOS Medicine 2024. aastal avaldatud ulatuslik kohortuuring näitas, et teatud levinud toidulisandite kombinatsioonid on seotud kõrgema 2. tüüpi diabeedi riskiga. Uuring põhines Prantsuse NutriNet-Santé andmestikul, hõlmates ligi 109 000 täiskasvanut, kelle keskmine vanus oli 43 eluaastat. Osalejate toitumisharjumusi ja kokkupuudet toidulisanditega hinnati aastatel 2009–2023 toidukoostise andmebaaside ja laborianalüüside põhjal.

Seotud lood

Uudised
  • 04.09.13, 14:00
Psühhiaater: kõik lisaainetega toidud tuleks ära jätta
Toidu lisaainete teemal on palju kisa tõstetud ja selle tulemusena on tööstus hakanud neid toidukaupades vähendama. Sellele vaatamata on nende ainete kogus häbiväärsel suur, kirjutab psühhiaater Tiina Keldrima uudisteportaalis tarbija24.
Uudised
  • 05.07.23, 11:00
Aspartaami mõju tervisele on WHO ekspertide luubi all
Aastakümneid pärast seda, kui aspartaami kasutamine kiideti USAs kasutamiseks heaks, on ülemaailmsed tervishoiuasutused hakanud uuesti analüüsima selle mõju tervisele.
  • ST
Sisuturundus
  • 21.04.25, 19:21
Meditsiinist kaubanduseni – Tartu uue ärihoone ankurrentnikuks saab TÜ Kliinikum
2025. aasta suve lõpuks valmiva Raja Keskuse toob Tartusse juurde üle 2500 ruutmeetri A-klassi kaubandus-, teenindus- ja büroopinda. Hoone ankurrentnikuks saab Tartu Ülikooli Kliinikum.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Meditsiiniuudised esilehele